NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Klussen

Hoe kan ik een extra slaapkamer maken op zolder?

2 Minuten lezen
extra zolderkamer bouwen

Ben jij van plan om je rommelzolder om te toveren naar een slaapkamer voor een van je kinderen? Voordat je dat doet is het handig om eerst dit artikel te lezen zodat je weet waar je aan begint. In dit artikel vertellen we je alles wat je mogelijk moet verbouwen om van de zolder een volwaardige slaapkamer te maken.

Maak een plan

Het is nooit verstandig om zonder plan van start te gaan met een bouwproject. Dit geldt ook voor het verbouwen van je zolder. Bedenk daarom dus van tevoren goed wat je allemaal gaat verbouwen, welke materialen je hiervoor nodig hebt, of je dit zelf kan, en hoe veel alles ongeveer mag kosten. Maar geen zorgen, dit artikel zal je grotendeels op weg helpen met dat plan.

Een nieuwe trap

Heb jij nu alleen een uitschuif trappetje dat je uit het plafond kan halen om naar de zolder te komen? Dan zal je deze waarschijnlijk moeten vervangen voor een vaste vlizotrap in datzelfde gat of een nieuwe vaste trap in een nieuw trapgat.

Dakraam of dakkapel

Als je nog geen groot dakraam op zolder hebt zal je een groot dakraam of een dakkapel moeten plaatsen. Want zonder dakraam of met een klein raampje komt er te weinig licht binnen voor de kinderkamer. Je moet dus kiezen tussen een dakraam en dakkapel. Een dakkapel verhoogt de waarde van je woning.

Maak een gipswand

Veel zolders zijn een grote open ruimte. Daarom is het een goed idee om een gipswand te plaatsen tussen de slaapkamer en de rest van de zolder. Een gipswand plaatsen is niet een heel lastige klus. Zorg er wel voor dat je goed sterke gipsplaten koopt. Het verven van de muren kan ook al een leuke sfeer brengen op de zolder.

Isoleren en gipsplaten plaatsen

Als je een slaapkamer hebt op zolder moet de zolder goed geïsoleerd zijn. Zo dat het niet te koud wordt in de winter, en te heet in de zomer. Goede isolatie zal ook schelen op de energierekening. Vaak worden zolders geïsoleerd door het plaatsen van minerale wol tussen de dakbalken. En daarna worden er gipsplaten tegen de minerale wol aan geplaatst.

Een radiator plaatsen

Op een slaapkamer zal je ook een radiator moeten plaatsen. Want alleen de isolering op zichzelf is niet genoeg om de zolder in de winter warm te houden. En dat is natuurlijk wel belangrijk als je kind daar slaapt. Wel staat in de meeste huizen de cv-ketel op zolder, en moet het leidingen verleggen daardoor niet heel ingewikkeld zijn. Maar tenzij je zelf ervaring hebt, raden we aan dit wel door een loodgieter te laten doen.

Elektriciteit op zolder

Veel zolders hebben zeer beperkt toegang tot elektriciteit. Vaak maar een sof twee stopcontacten, of zelfs helemaal niets. In principe zou je kunnen gaan knoeien met een hoop verlengsnoeren en stekkerdozen. Maar je kan ook overwegen om een elektricien de hele zolder te laten voorzien van elektriciteit, en dit is natuurlijk het makkelijkst als de zolder toch nog open ligt door de verbouwing.

Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *