NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Huis

Alle klokken luiden

2 Minuten lezen

Klokken of uurwerken geven de tijd aan. Ze komen in allerlei vormen en maten, en hebben bovendien interessante historische en culturele betekenissen. 

Klokken in de geschiedenis

Zonnewijzers waren misschien wel de eerste klokken. Deze gaven vroeger de tijd aan met behulp van schaduw en licht. Door de schaduw te meten kon men weten hoe ver de aarde draaide, en dus hoe laat het was. Nog een ouderwetse manier van de tijd meten is met een zandloper. Draai de zandloper om, en als het zand allemaal naar beneden is gevallen is de tijd voorbij. Het nadeel is dat dit niet echt de tijd ten opzichte van de dag aangeeft. Een zandloper kan alleen verlopen tijd aangeven. Uiteindelijk zijn er dus meer geavanceerde klokken uitgevonden die veel preciezer de tijd aangeven. 

Je hebt vast wel eens zo’n oude klok met een slinger gezien. Dit heet ook wel een pendule. Deze beweegt constant heen en weer om zo de klok te laten lopen. Door middel van een gewicht of via een veer wordt dit aangedreven. Beide hebben een beperkte werking, want het gewicht moet weer omhoog getrokken worden, en de veer moet opgewonden worden. Tegenwoordig gebruiken we vooral digitale klokken, die we gelukkig niet zelf hoeven aan te passen. 

Culturele betekenis klokken

Iedereen kent de Big Ben, de grote klok die in Londen in de klokkentoren van het Palace of Westminster hangt. De klok geeft elk uur natuurlijk aan, maar heeft nog andere functies. Deze klok luidt alleen voor belangrijke gebeurtenissen, bijvoorbeeld bij het overlijden van een belangrijk persoon, zoals koningin Elizabeth. Hij heeft ook geluid voor de Olympische Zomerspelen in Londen.

Aan de andere kant van de wereld hebben klokken een hele andere betekenis. In China en andere plekken waar Mandarijn wordt gesproken is een klok bijvoorbeeld geen goed cadeautje. Dit komt omdat in het Mandarijn het woord voor “klok geven” heel erg klinkt als “begrafenis bijwonen”. Geef dus geen duur horloge als cadeau, want dit wordt als ongeluksbrenger gezien.

Klokken als decoratie

Een prachtige klok kan ook als een mooi centrepiece dienen bij jou thuis. Kies bijvoorbeeld voor een modern abstract ontwerp, wat direct de aandacht zal trekken van mensen die op bezoek komen. Ook bestaan er klokken in de vorm van de zon, of een pauwenstaart. Ten slotte kun je natuurlijk ook een mooie leisteen klok kopen, een houten wandklok met bijzondere afbeeldingen in reliëf, of een echte eiken staande klok met Romeinse cijfers op de wijzerplaat, en misschien nog wel veel andere mooie details.

Gerelateerde berichten
Huis

De kleurrijke wereld van PLA Filament: Trendy ontwerpen voor een stijlvol huis

2 Minuten lezen
Ontdek de veelzijdigheid van PLA Filament, een opvallend 3D-print materiaal afkomstig van hernieuwbare bronnen. Als biologisch afbreekbaar polymeer, biedt PLA een duurzaam…
Huis

Kattenliefhebbers opgelet: Alles wat je moet weten over slimme kattenbakken

2 Minuten lezen
Ontdek de innovatieve wereld van slimme kattenbakken, geavanceerde apparaten die technologie naadloos integreren in de dagelijkse zorg voor onze geliefde katten. Uitgerust…
Huis

Zeg vaarwel tegen ongewenste insecten met een plissé hordeur

1 Minuten lezen
Heb je ooit op een warme zomeravond buiten gezeten en voortdurend de insecten weg moeten meppen? Of heb je misschien je voordeur…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *